De naam van het lijstje kan niet leeg worden gelaten
 • Inloggen
 • Winkelmandje
  ×

  De prijzen op deze pagina zijn inclusief BTW. Als niet-EU-burger hoeft u geen btw te betalen. De btw wordt tijdens het afrekenen van uw bedrag afgetrokken!

  ×

  Wat is Paracord en wat zijn de verschillende types?

  Origineel Paracord is een "US Made" nylon koord dat bestaat uit een kern van draden in een geweven nylon mantel. Het woord 'Paracord' komt van het gebruik door Amerikaanse parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een parachute landing werd het touw van de parachute afgesneden en gebruikt voor allerlei toepassingen. Door de populariteit van het koord vandaag zijn er veel varianten in verschillende kwaliteit verkrijgbaar. Paracord Type III 550 is het meest gebruikte Paracord en vind je ook in sommige hobby winkels. Paracord.eu is de grootste leverancier van origineel U.S. Made Nylon Paracord.

  Soorten en types Paracord

  Paracord is in allerlei diktes, kleuren en patronen verkrijgbaar. De verschillende diktes worden vaak aangeduid als "Type" of met de bijbehorende breekkracht (in pounds). Zo wordt het meest gebruikte "Paracord Type III" ook wel "550 Paracord" genoemd, omdat het een breekkracht van 550 lbs. (249 kg) heeft. Naast Type III wordt ook Type II veel gebruikt voor meer elegant knoopwerk en 'Type I', 'Micro' en 'Nano' vaak als accessoire koord. De term "Milspec Paracord" wordt gebruikt voor Paracord dat wordt gemaakt op basis van de strenge U.S. Militaire specificaties en is erg geschikt voor buitensport knoopwerk.

  Nylon of Polyester?

  Door de populariteit van het paracord zijn er inmiddels veel varianten te verkrijgen. Het merendeel van paracord gebruikers geeft de voorkeur aan nylon. De belangrijkste reden is dat nylon natuurlijker aanvoelt dan het meer plastic polyester. Ook is nylon paracord meer elastisch, dit wordt als prettig ervaren door knopers.

  Wat is Mil-spec, (MIL-C-5040H) Paracord?

  De kwaliteitseisen en het productieproces van het originele paracord zijn vastgelegd in zogenaamde militaire specificaties (Mil-Spec) van het Amerikaanse leger. Dit paracord wordt geproduceerd als MIL-C-5040H Type III Paracord. De MIL-C-5040H Type III is in z'n geheel strakker geproduceerd en toch soepeler in gebruik. Als u paracord zoekt om tijdens outdoor activiteiten te gebruiken adviseren wij de MIL-C-5040H Type III. De productiekosten van de "Mil spec" liggen hoger dan van het Paracord 550.

  Wat is origineel U.S Made Nylon Paracord?

  Het paracord dat u bij ons koopt wordt gemaakt door DE Amerikaanse producent van paracord (GSA Compliant). Zij produceren al 200 jaar "cord" en leveren ditzelfde paracord ook aan het Amerikaanse leger. Een aantal kleuren is speciaal voor ons geproduceerd (bijv. DutchPride). Zij verklaren:

  'Don't be fooled by other manufacturer's 550 cord. Many times it is made with inferior yarns, and will not meet the 550 pound tensile test. 550 cord is the 'real deal'; whether you are purchasing the Governments Mil-C-5040 Type III specification, or our own designed commercial version of #550 Paracord, you will not be dissatisfied with this product. We guarantee it'.

  Een aantal paracord producten zijn op verzoek van onze klanten toegevoegd aan ons assortiment en komen niet uit Amerika, maar worden geproduceerd in Europa. (Aantal felle neon kleuren). Als een bepaald Paracord product niet uit Amerika komt of niet van 100% Nylon is, vermelden wij dit altijd duidelijk per product!

  Historie van Paracord

  Het woord paracord komt van het gebruik door Amerikaanse parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een parachute landing werd het touw van de parachute afgesneden en gebruikt voor allerlei toepassingen. Net als andere materialen uit het leger wordt ook paracord sindsdien zeer gewaardeerd voor algemeen gebruik. Aanvankelijk waren het vooral veteranen die armbanden voor elkaar knoopten. Daarna werd het ook gebruikt door buitensporters, hobbyisten en een steeds groter wordende groep paracord-knopers Deze armbanden of bracelets zijn ondertussen een enorme hype in Amerika. Ook in Europa en Nederland zie je ze steeds meer.